Camper en caravan winterklaar maken

Het kampeerseizoen 2018 is voor de meesten afgelopen, uw camper of caravan staat weer veilig in de stalling, of gaat daar binnenkort naartoe.

Let op!
winter (1)Elk jaar worden een aantal van onze klanten geconfronteerd met kapot gevroren boilers of lekkende kranen. Dit ontstaat meestal omdat het water niet- of onvoldoende verwijderd is.
Omdat het aantal movers de laatste jaren explosief gegroeid is komt het ook vaak voor dat in het voorjaar de accu kapot blijkt te zijn.
Zonde van het geld! In dit artikel geven we u graag een aantal tips om dit te voorkomen.

Een jaarlijks terugkerend ritueel is het winterklaar maken van uw caravan of camper. Nu de winter ongeduldig voor de deur staat, kan het geen kwaad om aan dit belangrijke karwei wat extra aandacht te besteden. Het winterklaar maken van caravan of camper zorgt dat u komende lente weer onbezorgd op reis kunt. Daarom hier de belangrijkste punten op een rij.

Aandachtspunten winterklaar maken caravan en camper
Bij voorkeur worden campers en caravan ondergebracht in een overdekte stalling. Daar is hij beschermd tegen storm, hagel, sneeuw, regen, stof en vogelpoep. Heeft u thuis genoeg ruimte, dan stalt u uw caravan of camper wellicht op uw eigen erf en maakt u gebruik van een caravanhoes.

Waar u uw camper of caravan ook neerzet, allereerst is het belangrijk om uw caravan of camper winterklaar te maken op de juiste manier. U maakt een caravan en camper op vrijwel identieke wijze winterklaar. Er zijn slechts een aantal punten die alleen voor campers gelden. Hieronder alle belangrijke aandachtspunten, gecategoriseerd op een rij.

Schoon en fris
Wilt u uw caravan of camper volgend seizoen weer schoon, fris en ongediertevrij terug? Denk dan aan de volgende punten:

winter (8)In- en exterieur van uw caravan of camper grondig schoonmaken.
Watertank legen en spoelen. Giet de schoonwatertank leeg. Bij de vaste tank de overlooppijp losdraaien zodat het water op de grond onder de caravan kan weglopen.
Waterleidingen en dompelpomp goed doorblazen en watervrij maken. Ook het spoelsysteem van het toilet!
U reinigt de fecaliëncontainer en u brengt op de rubber afsluitring wat olijfolie aan zodat de ring niet kan vastplakken aan de klep.
Zet de vensters op een ventilatiekier. Niet verder dan dat, om ongewenst bezoek van muizen te voorkomen.
Combi rollo`s: Als u de caravan in de winterstalling zet trek dan de horren en / of de verduistering niet dicht. Als dit winter na winter gebeurd dan bestaat de kans dat de veertjes in de systemen uitrekken waardoor de systemen niet meer goed werken.
Carrosserie inspecteren op mogelijke ingangen en sluipwegen voor ongedierte. Controleer ook de bodem/gaas roosters op beschadigingen.
Afhankelijk van het vochtniveau in de stalling, maar zeker als u uw caravan of camper op uw erf stalt, kussens eruit halen en bijvoorbeeld op zolder bewaren.
Koelkast leeg en schoon maken en op een kier open laten staan.
Eventuele voortent, luifel en windschermen droog en schoon opbergen.
Boiler:
1. Zet caravan waterpas en open de aftapkraantjes (in de buurt van de boiler). Kraantjes open laten staan.
2. Open de kranen bij toilet en keuken en de douche (koud en warm beurtelings).
3. Alle aanwezige kranen doorblazen
4. Wacht net zo lang tot er onder de caravan geen water meer uit de aftapkranen komt.
5. Laat de aftapkraantjes open staan en rijdt de caravan naar de winterstalling zodat de laatste druppels er nog uit kunnen lopen.
6. Zet de kranen dicht, op één na. Laat die kraan open staan zonder stroom.

Techniek en veiligheid
Er zijn een aantal technische aspecten om rekening mee te houden tijdens het winterklaar maken van uw caravan of camper. Het gaat er hier vooral om dat uw kampeermiddel veilig en zonder gebreken de winter doorkomt:

Servicebeurt en eventuele kleine reparaties nu (laten) uitvoeren en niet uitstellen tot volgend seizoen.
Gasfles(sen) verwijderen en in de gasbunker van uw stalling plaatsen. Stalt u thuis, zorg dan dat u de fles(sen) in een veilige, afsluitbare, goed geventileerde ruimte opbergt.
Accu(’s) verwijderen en thuis aan de druppellader zetten.
Indien niet onderhoudsvrij, zuurniveau en –graad (laten) controleren.
Bok de camper of caravan bij voorkeur op (=wielen van de grond) en verhoog de bandenspanning in ieder geval tot iets boven het maximum. U kunt de banden ook door sloopexemplaren vervangen.
Bandenspanning van het reservewiel controleren en zo nodig op spanning brengen.
Controleer een eventuele vloeistofverwarming op vorstbestendigheid.
Alle batterijen verwijderen, zoals de batterij van de ontsteking van de (Truma) kachel en de klok.
Kwetsbare apparatuur, zoals een tv-toestel, thuis opbergen.

winter (3)Voor campers
Daarnaast zijn er nog een aantal zaken die alleen voor het winterklaar maken van een camper gelden:

Vul de brandstoftank compleet af.
Trek de handrem niet aan, maar zet de camper in de versnelling. Bij de start van het volgend seizoen van de rem afblijven, eerst rijdt u heel voorzichtig een klein stukje en remt dan pas. Dit in verband met de kans op vast-slaande remmen.
Controleer het niveau van de antivriesvloeistof in het koelsysteem op vorstbestendigheid en vul een eventueel tekort aan.
Voordat u daadwerkelijk begint aan uw camper of caravan winterklaar maken, kan het handig zijn een checklist te maken. Neemt u bovenstaande punten in acht, dan rijdt u uw geliefde vakantiehuis straks met een gerust hart de stalling in!