Caravan en Rijbewijs

Caravan en Rijbewijs. Sinds 2013 zijn de regels rond het B-rijbewijs aangepast waardoor met met elke combinatie onder de 3500 kg maximaal toegestaan gewicht gereden mag worden.

De regeling vanaf 2013

Rijbewijs B of BE

rijbewijs2013

Een rijbewijs B volstaat altijd zolang de caravan inclusief laadvermogen niet meer weegt dan 750 kg. Is uw caravan zwaarder en heeft uw caravan dus een eigen gele kentekenplaat, dan mag de maximaal toegestane massa (gewicht) van de caravan plus de maximaal toegestane massa van de auto, bij elkaar opgeteld niet meer dan 3500 kg zijn.
Let op: Het gaat om de maximaal toegestane massa’s van de auto en de caravan zoals die op het kenteken staan (of op de nieuwe kentekenkaart).

Autokenteken:

kenteken-auto-gewicht (1)

 

 

 

 

 

+ caravankenteken:

kenteken-caravan-gewicht (1)

 

 

 

 

 

Onder de 3500 kg, dan is rijbewijs B voldoende!

Is de totaal toegestande massa meer dan 3500 kg, dan is een rijbewijs B onvoldoende en zult u een BE-examen moeten afleggen.

Wat de auto of de caravan feitenlijk weegt is niet van belang. Rijdt u bijvoorbeeld met een lege caravan of zit u alleen in de auto, dan is toch bepalend wat het maximale gewicht mag zijn zoals dat op het kenteken vermeld is. U kunt deze gegevens ook vinden op de website van de RDW als u uw kenteken van auto respectievelijk caravan opgeeft.

Rijbewijs BE of B+(code 96)

Voor combinaties die meer mogen wegen dan 3500 kg maar niet meer dan 4250 kg is in Europa een nieuwe rijbewijsacategorie ingevoerd: het rijbewijs B+ met code 96. In Nederland is het examen voor dit rijbewijs echter gelijk aan het BE-rijbewijs. Slaagt u voor dit examen kunt u op speciaal verzoek kiezen voor het rijbewijs B+, maar met BE heeft u meer mogelijkheden.

  • Lees hoe het E-examen in zijn werk gaat

De enige beperking die er voor het BE-rijbewijs geldt is dat de caravan niet meer dan 3500 kg mag wegen, maar dergelijke ‘gewone’ toer-caravans zijn er niet.
Als door overbelading van uw combinatie toch boven de 3500 kg zou uitkomen heeft dat geen invloed op de geldigheid van het rijbewijs.

Kenteken(s) aanpassen

In sommige gevallen is het mogelijk door een kleine aanpassing van de maximale gewichten op het kentekenbewijs toch aan de wettelijke eisen te voldoen. U kunt bijvoorbeeld om onder 3500 kg te blijven het laadvermogen van uw auto en/of caravan administratief laten terugbrengen.

Het aanpassen van het kentekenbewijs is een pure administratieve aangelegenheid waarbij aan de auto of caravan niets verandert. Deze administratieve aanpassingen kunnen later ook weer ongedaan gemaakt worden. De kosten per verandering bedragen ongeveer 60 euro. Meer informatie en aanvraagformulieren vindt u op de site van de RDW (www.rdw.nl)

Mag de caravan meer wegen dan het maximaal trekgewicht?

Voor het bepalen of een B-rijbewijs voldoende is, is het maximaal trekgewicht niet van belang. Hoewel de wet wat onduidelijk is op dit punt, is de uitleg die wij hebben gekregen van Politie, RDW en Ministerie van Infrastructuur zo dat alleen de toegestane massa’s van auto en caravan op het kenteken bepalend zijn. Dus een auto met een MTM van 2000 kg en een caravan met een MTM van 1500 kg mag je besturen met een B-rijbewijs zelfs als het maximaal trekgewicht van de auto maar 1400 kg is. Uiteraard moet de cararavan dan beladen zijn tot 1400 kg omdat anders de caravan overbeladen is voor de trekauto.

Het is dus niet noodzakelijk om de MTM op papier te laten aanpassen als dit meer is dan het maximaal trekgewicht. Maar wilt u echter alle discussie uitsluiten en op zeker spelen, dan kunt u via de RDW natuurlijk wel het caravankenteken laten aanpassen. De caravan mag immers in werkelijkheid (van wege overbelading) toch al niet zwaarder zijn dan het maximaal trekgewicht van de auto.

Bron en Tip: Kijk op www.caravantrekker.nl om te zien hoe de prestaties van uw auto zijn in combinatie met een bepaalde caravan. Lees alles over caravan en rijbewijs en bekijk zeker ook de vele mogelijkheden die er zijn voor een gedegen caravantraining zoals bijvoorbeeld de leuke en nuttige Workshop, die Caravantrekker i.s.m. ons ook hier in Nederweert organiseert.