Geen apk-plicht caravans

In de Europese Unie komt voorlopig geen verplichte apk voor caravans. Ook motorfietsen en aanhangwagens blijven uitgezonderd van nieuwe EU-normen voor de regelmatige technische keuring.

Foto:  ANP

Het Europees Parlement in Straatsburg stemde dinsdag tegen een apk voor dergelijke voertuigen.

Vorig jaar waren de meeste afgevaardigden nog voor, maar Nederland en andere EU-lidstaten lagen dwars. De voordelen voor verkeersveiligheid en milieu wegen niet op tegen de hoge kosten voor burgers en bedrijfsleven, stelde minister Melanie Schultz herhaaldelijk.

Door het verzet was er een compromis nodig. De Europese Commissie mag over vijf jaar met nieuwe voorstellen komen, als de nu besloten regels niet blijken te werken.

Het CDA is blij dat Nederland geen apk-plicht hoeft in te voeren voor motoren, aanhangers en caravans. “Dit is een mooie opsteker voor Nederland, onze apk blijft gelukkig nagenoeg ongewijzigd”, aldus CDA-Europarlementariër Corien Wortmann in een verklaring.

Een verplichte periodieke keuring verhoogt de verkeersveiligheid voor caravans en motoren niet, stellen het CDA en andere tegenstanders. Zij verwijzen daarbij naar internationale onderzoeken. Daarnaast moeten motoren en caravans nu al voldoen aan allerlei veiligheidseisen voor banden, verlichting en remmen.

“Laten we motorrijders en caravanbezitters niet onnodig op kosten jagen”, vindt ChristenUnie-Europarlementariër Peter van Dalen. Hij vindt het voor de verkeersveiligheid veel belangrijker dat landen de infrastructuur verbeteren, zoals motorvriendelijke vangrails.

Door: Autoweek